Doğru yapılmayan dolgular fabrikaları zarara uğratıyor.

Doğru yapılmayan dolgular fabrikaları zarara uğratıyor.

Plaka Yükleme Deneyi Geoteknik Mühendislik Kaya ve Zemin Laboratuvarı

Plaka Yükleme Deneyi nedir?

Plaka Yükleme Deneyi nasıl yapılır?

Taşıma Gücü nasıl hesaplanır?

Plaka Yükleme Deneyi sonuçları nasıl değerlendirilir?

Plaka Yükleme Deneyi ekipmanları nelerdir?

Oturma Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Geoteknik Mühendislik Kaya ve Zemin Kaboratuvarı

Plaka Yükleme Deneyi Yöntemiyle Taşıma Gücü Hesaplanması

Doğru seçilmiş dolgu malzemesi sizi zarardan kurtarır…

IMG 3926 - Doğru yapılmayan dolgular fabrikaları zarara uğratıyor.

Ülkemiz genelinde 310 organize sanayisi bulunmakta ve bu organize sanayi bölgelerinde her yıl onlarca fabrika inşaat yapılmaktadır. Ülkemizin can damarı sanayinin ilerleyişinde ki önemi tartışılmaz fabrikaların inşası sırasında zeminde alınmayan önlemler sonucunda yapılan milyonlarca liralık yatırımlardan sonra zaman içerisinde zeminde ortaya çıkan oturmalar yatırımcıları zarara uğratmaktadır.

Ağır tonajlı sanayi makinalarının üzerine yerleştirildiği dolgu alanının dolguya uygun olmayan malzeme ile doldurulması ve kontrolsüzce sıkıştırılmış olması, ağır makinelerin yerleştirildiği bu zeminlerde zaman içerisinde oturmalara, çökmelere neden olmaktadır. Zeminde alınmayan önlemler ve kontrolsüzce yapılan dolguların yine kontrolsüzce sıkıştırılması sonucunda oluşan oturmalar, makinelerin bulunduğu zeminde oluşturacağı deformasyonlar ile bu makineleri çalışamaz hale getirmektedir. Dengesi ve pozisyonu bozulan bu makinelerin tekrar düz bir zemine yerleştirilmesi işlemi, makinelerin tekrar tekrar yerlerinin değiştirilmesi ve üretimin durdurulması yatırımcıları çok ciddi zararlara uğratmaktadır.

Yatırımcıların ilerleyen zamanlarda bu tarz olumsuzluklara maruz kalmamaları amacıyla fabrikaların inşası sırasında zeminde bir takım önlemler alınması gerekmektedir. Kontrolsüzce yığılan dolgu malzemeleri yerine geoteknik alanında tecrübeli uzmanlar ile birlikte dolgu alanları hazırlanmalı ve bu dolgu alanları mühendislik esaslarına göre sıkıştırılması gerekmektedir. İnşaatın başında alınan bu önlemler yatırımcıları milyonlarca liralık masraftan kurtarmaktadır.

Prefabrik betonerme yapı elemanları kullanılarak fabrikaların inşasında kullanılan soket, kolon ve delta tipi makas kriş gibi yapı elemanlarının yerleştirilmesi sırasında kullanılan vinçlerin dengelenmesi amacıyla bulunan ayakların oturtulduğu zeminin iyi sıkıştırılmış olması ve büyük yükler altında oturmalar yaşatması hem yatırımcıya hem de yüklenici firmaları ciddi zararlara uğratmakla kalmayıp iş kazalarına sebebiyet verebilmekte ve can kayıplarına sebep olmaktadır.

Bu olumsuzluklardan etkilenmemek ve yatırımlarınızı garanti altına almak için inşaat sahasında uygulanması gereken deneylerin büyük bir disiplin ile beraber yapılması gerekmektedir. Plaka yükleme deneyi ve kum konisi (kesafet) deneyi ile bu tehlikeleri aşmak mümkün olmaktadır. Doğal, yapay yada zemin iyileştirmesi uygulanmış inşaat sahalarının, inşaat alanına taşınan yapay dolguların taşıma gücünün tayini ve oturma değerlerinin yerinde tam olarak ölçülüp tayin edildiği plaka yükleme deney düzeneği, zemininizin üzerine oturan rijit ve çapı belirli  plakadan,  ölü bir yükten ve bu yükü dairesel plakaya aktaran bir krikodan faydalanarak zeminde oluşacak oturma miktarını ölçüldüğü komparatör saatlerinden oluşmaktadır. Arazide yapılacak olan kum konisi deneyi ile inşaat sahasında bulunan doğal yada yapay zeminin endeks özelliklerinden su muhtevasını, doğal birim hacim ağırlığını, kuru birim hacim ağırlığını belirlemek ve sıkılığını belirlemek amacıyla yapılmaktadır. Böylece inşaat sahasında bulunan malzemenizin iyi ve yeterli sıkıştırılıp sıkıştırılmadığının belirlenmesi sağlanmaktadır.

Geoteknik Mühendislik Kaya ve Zemin Laboratuvarı bu konuda uzman mühendisleri ile beraber yıllardır sektörde hizmet vermekte ve yatırımcıların yüzünü güldürmektedir. Önceden alınacak bu önlemler ile yatırımcılar karşılaşılabilecek büyük maddi zararlardan ve iş kazalarından korunması sağlanmaktadır. Siz değerli yatırımcılarımızı ileride bu tip olumsuzluklar ile karşılaşmamak için inşaata başlanmadan önce dolgu alanlarınızı plaka yükleme deneyi, kum konisi deneyi ve proktor deneyi ile test ederek ağır makinelerinizin bulunduğu zeminin ağır yükler karşısındaki davranışlarını incelemek ve ilerleyen yıllarda çökme, oturma gibi olumsuzluklar ile karşılaşıp karşılaşmayacağınızı öğrenmek için bizler ile çalışmaya davet ediyoruz.

IMG 4376 - Doğru yapılmayan dolgular fabrikaları zarara uğratıyor.
IMG 4377 - Doğru yapılmayan dolgular fabrikaları zarara uğratıyor.
IMG 4314 - Doğru yapılmayan dolgular fabrikaları zarara uğratıyor.
geoteknik muhendislik presiyometre kum konisi deneyi plaka yukleme deneyi istanbul 1 e1522068643653 - Doğru yapılmayan dolgular fabrikaları zarara uğratıyor.
IMG 3585 - Doğru yapılmayan dolgular fabrikaları zarara uğratıyor.
QOCP6038 - Doğru yapılmayan dolgular fabrikaları zarara uğratıyor.

Bilimsel ve gerçekçi çözümler üretilebilirliği ile sektörde kendini kanıtlamış kurumsal kimliğimiz ile sizlere yatırımlarınızı garanti altına almayı teklif ediyoruz.

Kum Konisi Yöntemiyle Sıkışma Kontrolü Deneyi Geoteknik Mühendislik Kaya ve Zemin Laboratuvarı

Kum Konisi Deneyi nedir?

Kum Konisi Deneyi nasıl yapılır?

Standart Proctor Deneyi nedir?

Kum Konisi Deneyi sonuçları nasıl değerlendirilir?

Kum Konisi Deneyi ekipmanları nelerdir?

Kil Sıkıştırma Deneyi nedir?

Geoteknik Mühendislik Kaya ve Zemin Laboratuvarı

Kum Konisi Arazi Kesafet Yöntemi Kullanılarak Dolgu Kil Sıkılık Testi

Bu gönderiyi paylaş